Plaça de la Vila 1, Cocentaina 03820, Alacant

96 559 00 51

castellano

Cursos

Cursos

 

SENT-ME COCENTAINA 2024
Ignacio García-Vidal, director artístic
8 – 12 de juliol 2024

 

-PROPOSTA EDUCATIVA

 

1. Cursos d'especialització instrumental: violí, viola, violoncel, contrabaix, flauta i clarinet (a partir de 10 anys, Grau Elemental i Grau Professional).

2. Formació complementària: improvisació, educació postural, tonificació, relaxació en escena, música de cambra i dinàmica orquestral.

            3. Formació Orquestral.

            4. Trobada pre-concert.

 

-PRESENTACIÓ

 

Què és SENT-ME COCENTAINA 2024

El terme SENT-ME té en valencià dos significats: escolta'm (oïda) i sent-me (cor). El SENT-ME és un Simposi-Encontre de Noves Tendències en Música i Educació, és a dir, un espai de trobada entre professionals de la música d'altíssima qualificació i estudiants inquiets per obtindre una formació no sols musical, sinó també humana. SENT-ME, en la seua doble demanda, reclama que el músic del segle XXI ha de ser un ésser humà integral, sensible a la realitat que l’envolta i educat no sols en la tècnica instrumental, sinó també en el seu perfil més humà. SENT-ME, a més d'un curs d'instrument, música de cambra i orquestra és un fòrum de debat i de trobada amb persones de referència en música i educació, un lloc de reflexió sobre el rol que ocupa el músic en el segle XXI, i un Festival de música amb concerts i activitats. La creació de l'Orquestra Simfònica del SENT-ME, que treballarà durant els dies de la trobada, simbolitza l'objectiu principal d'aquest: sentir-se i escoltar-se els uns als altres.

 

A qui va dirigit el SENT-ME

El SENT-ME COCENTAINA 2024 va dirigit a tots els estudiants de flauta, clarinet, violí, viola, violoncel i contrabaix del món. També a xiquets i xiquetes en el SENT-MET. No s'exigiran proves d'accés ni de nivell: tothom té dret a aprendre. Seran els propis professors els qui organitzen les classes de la manera més coherent, perquè tots els alumnes reben la seua formació. Encara que l'edat mínima recomanable dels alumnes és de 9/10 anys, poden estudiar-se casos particulars més joves. Seran ateses les matrícules per ordre d'arribada, oferint-se la possibilitat de participar com a alumne oient una vegada s’hagen completat les places com a actiu.

Cada nit el SENT-ME oferirà diferents concerts i actuacions, en els quals participaran grups de cambra, solistes, artistes convidats, orquestres, professors i alumnes. Perquè SENT-ME COCENTAINA reivindica en aquesta 10a edició la seua essència de trobada, el seu valor educatiu i divulgatiu, la seua vocació de fer arribar a tots els públics la música clàssica en formats atractius.

 

Quan i on

El SENT-ME tindrà lloc entre el 8 i el 12 de juliol de 2024. Es desenvoluparà a la localitat alacantina de Cocentaina, Vila Comtal de ric patrimoni cultural i artístic situada a les faldes del Parc Natural de la Serra de Mariola, a només 45 km de la Mar Mediterrània.

Cocentaina reuneix totes les condicions per a convertir-se per uns dies en lloc de trobada: Auditori El Teular per a classes i assajos, Palau Comtal del segle XVI on es realitzaran alguns concerts, i una variada oferta hostalera i de restauració.

-PROPOSTA EDUCATIVA

1. Cursos d'especialització instrumental: violí, viola, violoncel, contrabaix, flauta i clarinet. (A partir de 10 anys, Grau Elemental i Grau Professional)

 

Violí: Elena Berenguer Doménech

Violinista llicenciada en el Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de Castelló i postgrau en el Trinity College of Music de Londres en Violí i Música de Cambra. Màster en Investigació Musical per la Universitat de Múrcia i Màster d'Estètica i Creativitat Musical per la Universitat de València. Guanyadora del Cicle Joves Intèrprets d'Ibercaja i Becada per l'Institut Valencià de la Música. Es perfecciona amb S. Teslia, V. Vassilev, V. Manoogian, A. Detisov, V. Horta, entre altres. Es perfecciona també en Violí Barroc i es titulada en Viola i Trompa.

Convidada com a solista pel Patronat del Misteri d'Elx, per l'Auditori de la Mediterrània de La Nucia, Solista del Projecte de Música Modernista de l'Auditori de la Diputació d'Alacant (ADDA), Solista del Projecte ELXXI de música del segle XXI, ...

Participa assíduament amb orquestres com: Orquestra Municipal de València, Ensemble Casa Mediterrani, Orquestra Ciutat d'Orihuela, Orquestra Simfònica de Castelló, Orquestra de Cambra del Palau de les Arts , Universal Symphony Orchestra, Orquestra Ciutat d´Elx... Va ser membre de la JONDE (Jove Orquestra Nacional d'Espanya), JONC (Jove Orquestra Nacional de Catalunya), Orchestre Français dones Jeunes (França), JOGV (Jove Orquestra Generalitat Valenciana), Orquestra Simfònica del Mediterrani, Orquestra d'Extremadura i Jeunesses Musicals World Orchestra realitzant concerts als auditoris més importants de tot el món i sota la batuta d'importants directors com: M. Rostropovich, K. Penderecki, B. Schmid, C. Hogwood, F. Biondi, W. Weller, N. Dautricourt, Sr. Russell...

Actualment realitza una gira de concerts amb el trio “Skuba Trio” violí, trompeta i piano. Toca el Violí Barroc amb l'Orquestra Barroca d'Alacant, on realitzen diversos concerts i festivals en tota la comunitat valenciana.

Compromesa amb la música contemporània, estrena el Concert per a Violí i Banda Simfònica d’E. Rodilla dedicat a Elena Berenguer, on experimenta nous timbres i mètriques, extremant la potencialitat sonora del violí en aquesta agrupació.

Natural de Callosa d'en Sarrià, Professora de Violí del Conservatori Professional de Música “Tenor Cortis” de Dénia.

 

VIOLA: Francisco Serra Martínez

Francisco Serra Martínez, natural de Villena (Alacant), comença els seus estudis de violí i viola a primerenca edat en el Conservatori Professional de la seua localitat, on finalitza els seus estudis de Viola amb el Professor Arpad Barbarczy. Continua els seus estudis superiors de viola i música de cambra en el Conservatori Superior de Música ”Óscar Esplá” d'Alacant amb el professor Octavio de Juan Ayala, obtenint el Premi Extraordinari fi de carrera en l'especialitat de Música de Cambra. Perfecciona els seus estudis amb els professors Liviu Stanese, Bretislav Novotniv i Cristian Euler.

 

En 1999 obté un accèssit en la modalitat de corda en el Concurs de Joves Intèrprets “Ruperto Chapí” de Villena.

Ha sigut component de l'Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Orquestra Simfònica d'Alacant i actualment és viola solista de l'Orquestra Simfònica Ciutat d’Elx i de l'Ensemble Casa Mediterrani.

 

Des de 2003 és professor de viola per oposició en el Conservatori Professional de música de Villena i Escola Municipal de Caudete (Albacete), de l'orquestra simfònica de la qual és director fundador.

La seua vocació pedagògica l’ha portat a formar generacions senceres de violistes a Alacant i Albacete, creant una metodologia pròpia d'ensenyament de l'instrument que l’ha portat a ser sol·licitat per la reconeguda editorial Nova Carisch España - Real Musical per a ser l'autor per encàrrec del mètode “La Viola”, presentat en 2013, el segon volum del qual va ser presentat en 2014, en la Col·lecció “Primeros Pasos”.

Des de 2014 és director titular  de la Jove Orquestra de la Universitat "Miguel Hernández" d'Elx.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIOLONCEL: Verónica Rubio Gómez

Nascuda a Alacant, comença els seus estudis de violoncel al conservatori professional de música “Guitarrista José Tomás” d'Alacant, on cursa fins a grau mitjà obtenint altes qualificacions. L'any 2007 finalitza els estudis de violoncel de grau superior amb el professor Francisco Pastor en el Conservatori Superior de Música “Óscar Esplá” d'Alacant amb la qualificació d'excel·lent. Posteriorment realitza el Màster d'Investigació i Interpretació de la VIU (Universitat Internacional Valenciana) Ha impartit classes amb professors reconeguts com Aldo Matas, Salvador Escrig, Ángel Luís Quintana, Professor Novotny, Christian Euler, Francisco Pastor, Jean Mari Gamard, Maria de Macedo, María Casado, Mariano García i Lluís Claret.

Ha format part de distingides orquestres com: l'Orquestra Simfònica d'Alacant, Orquestra Filharmònica de la Universitat d'Alacant, Orquestra Simfònica de Múrcia, Orquestra Simfònica d'Elx, Orquestra del Teatre Chapí de Villena, The World Orchestra, Orquestra Nacional d'Alger, ADDA Simfònica i Ensemble Mediterrani. Ha actuat com a solista amb l'Orquestra Simfònica de Sant Vicent, Orquestra Pro-música i Orquestra del conservatori professional “Guitarrista José Tomás” d'Alacant. A més, participa en agrupacions cambrístiques com el quartet Napolità, quartet Mulieris, quartet Esplá, duo Híspalis de guitarra i violoncel i com a solista de violoncel. Ha realitzat diferents cursos de perfeccionament instrumental com a assistent de Lluís Claret en el Curs Internacional de Música de Benidorm i com a professora en el curs MUSA d'Altea i SENT-ME de Cocentaina.

 

Ha participat en la gravació de bandes sonores de destacades pel·lícules en l'àmbit nacional, ha posat música a curts d'animació, alhora que ha realitzat concerts en directe amb destacats cantants espanyols com: Serrat, Soraya, Manu Tenorio, Passión Vega, Estrella Morente, Verónica Romero, Lucía González, Chaito..., entre altres i ha contribuït en la gravació de discos amb la Il·licitana Lucía González, Second, El Nassim i The Bort’s Band.

En l'actualitat compagina la seua faceta interpretativa amb la docència, sent professora de violoncel i violoncel Suzuki en diferents escoles i conservatoris alhora que realitza la seua labor com a mestra de música per a la Conselleria d’Educació.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FLAUTA: Isabel Carrasco

Isabel María Carrasco comença els estudis de flauta travessera a l'Escola de Música i Dansa de Caudete i al Conservatori Professional d'Almansa. Continua amb els Ensenyaments Superiors al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València sota la tutela de M. Dolores Tomás, Carolina Lluch i Magdalena Martínez. Obté un Màster en Investigació Musical en la UNIR i, en l'actualitat, està realitzant el Màster de Professorat.

 

La seua experiència orquestral comença com a intèrpret en nombroses joves orquestres. De manera professional, forma part de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana (Les Arts de València), l'Orquestra Simfònica d'Euskadi i l'Orquestra Simfònica del Principat d'Astúries. En aquest moment, és col·laboradora de l'Orquestra de la Comunitat de Madrid, Orquestra Simfònica de Navarra, Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Orquestra Simfònica d'Elx, entre altres.

A més, ha tocat de solista amb l'Orquestra de València i ha sigut guanyadora de concursos com el II Concurs per a Joves Intèrprets “Ciudad Las Palmas de Gran Canaria”.

 

Ha sigut professora en els conservatoris de Toledo, Puertollano i Ciudad Real i, en el moment actual, és professora de flauta travessera en el Conservatori “Jerónimo Meseguer” d'Almansa. També ha sigut professora de vent fusta en la Jove Orquestra de la Comunitat de Madrid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CLARINET: Gracia Ortega

Nascuda a Caudete (Albacete), Gracia va començar a tocar el clarinet amb set anys a l'Escola Municipal de Música i Dansa, i més tard en el Conservatori Professional de Música Jerónimo Messenger d'Almansa gràcies a la influència i l'amor per la música que hi havia en alguns membres de la seua família que tocaven en la banda.

 

En 2019 es va graduar en el Conservatori Superior de Música de Castella-La Manxa amb els professors Venancio Rius i Efrén Ramos i, en aquest mateix any, va començar estudis de màster en interpretació musical amb el professor Bjørn Nymann en l'Acadèmia de Música Noruega a Oslo.

 

Ha sigut membre de la Jove Orquestra de Noruega durant els estius de 2020 i 2022 i de l'Acadèmia d'òpera de Bergen en l'estiu de 2021. Des de 2019 i fins a l'actualitat ha residit a Oslo i Hèlsinki on ha tingut l'oportunitat de treballar com a música de cambra en diferents agrupacions, de les quals cal ressaltar la participació en la gravació del disc “I wish I were water” escrit pel compositor Mirsaeed Hosseiny Pahanh a Oslo al setembre de 2022. També ha tingut l'oportunitat col·laborar amb l’Oslo Philharmonic i l'orquestra de la ràdio Noruega. Va ser finalista en diferents competicions a nivell nacional com ara “Juventudes musicales de España”, “Intercentros Melómanos” i a Noruega en el Concurs de Joves intèrprets de la Jove Orquestra de Noruega.

 

Actualment, resideix a Hèlsinki (Finlàndia) on és alumna de Máster en la classe del professor Harri Mäki a l'Acadèmia Sibelius.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ORQUESTRA: Ignacio García-Vidal

Des del seu debut professional amb 24 anys al capdavant de l'Orquestra Filharmònica de Montevideo (l'Uruguai), Ignacio García-Vidal s'ha posicionat com un mestre d'enorme personalitat al capdavant d'importants orquestres en rellevants teatres del món com el Teatre Real de Madrid, el Teatre Colón de Buenos Aires, el Theatro Muniçipal do Rio de Janeiro, el Teatre Nacional Sucre de Quito, el Teatre Solís de Montevideo o el Théâtre National d'Alger. La seua intensa activitat l’ha portat a dirigir les principals orquestres espanyoles com ara l'Orquestra Simfònica i Cor de Ràdio Televisió Espanyola, l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (Palau de les Arts) i simfòniques de Bilbao, Tenerife, Navarra, Principat d'Astúries, ADDA d'Alacant o Granada. També ha dirigit les argentines Orquestra Simfònica Nacional Argentina, Orquestra Filharmònica del Teatre Colón de Buenos Aires, Orquestres Simfòniques de Salta, Córdoba, Rosario, Santa Fe, Mar del Plata, Tucumán i les brasileres Orquestra Sinfônica Brasileira i Orquestra Sinfônica do Theatro Nacional Claudio Santoro de Brasília, a més de l'Orchestre Symphonique National Algerienne (Algèria), Orquestra de la Ràdio Nacional de Kíev (Ucraïna) i les Filharmòniques de Würzburg a Alemanya, Montevideo a l'Uruguai i Quito a l'Equador, entre altres.

Ignacio García-Vidal es va formar en la tradició humanista de la Universitat de Salamanca on va obtindre dos llicenciatures: és Llicenciat en Musicologia (Universitat de Salamanca) i Llicenciat en Ciències de la Comunicació (Universitat Pontifica de Salamanca). Posteriorment va obtindre el seu títol de Doctor "Cum laude" (PhD) en Didàctica de la Direcció Musical. Es va formar en Direcció d'Orquestra principalment a Espanya i Rússia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Formació complementària: improvisació, educació postural, tonificació, relaxació en escena, música de cambra i dinàmica orquestral.

La proposta educativa de SENT-ME COCENTAINA està basada a oferir a l'alumnat un espai d'estudi i millora d'interpretació en el seu instrument. Però la formació integral del músic va més enllà de les classes de tècnica individual i col·lectiva. Els professors i professores de SENT-ME COCENTAINA, posseïdors d'una àmplia experiència educativa i artística, a més de l'especialització en diferents mètodes d'ensenyament com ara el Mètode Suzuki, complementen les classes instrumentals amb formació complementària imprescindible per als joves músics. Aquest complement, que es desenvoluparà durant els matins i les vesprades, comprén educació postural, tonificació, com estar relaxats en l'escenari, com és l'actitud que ha de tindre's en el treball orquestral per a beneficiar al grup, improvisació musical sense partitures i música de cambra.

 

3. Formació Orquestral

El director artístic de SENT-ME COCENTAINA, Ignacio García-Vidal, director d'orquestra d'una amplíssima carrera, tant artística com pedagògica nacional i internacional, serà l'encarregat de dirigir l'Orquestra del SENT-ME, una agrupació simfònica formada per tots els alumnes i alumnes de les especialitats instrumentals. Independentment del nivell de cada músic, el treball en l'Orquestra apuntala valors de summa importància per a tot ésser humà en la seua fase formativa, valors com la importància d’escoltar, el respecte a l'altre, el treball en equip o la col·laboració per a superar les dificultats.

 

4. Trobada pre-concert

Alguns dels concerts oferits en el programa de SENT-ME COCENTAINA comptaran amb una activitat de preparació prèvia, gràcies a la generositat dels artistes, que volen contribuir a l'esperit divulgatiu i educatiu de SENT-ME. Així, a les 21 h, es desenvoluparà en un espai del Palau Comtal una trobada amb els artistes que explicaran i prepararan els concerts, en una activitat dinàmica i pròxima adaptada per a persones de totes les edats.

 

HORARIS DE LES ESPECIALITATS INSTRUMENTALS

 

DILLUNS 8

DIMARTS 9

DIMECRES 10

DIJOUS 11

DIVENDRES 12

 

9:00h a 10h Calfament, posada a to, posada en escena

9:00h a 10h Calfament, posada a to, posada en escena

9:00h a 10h Calfament, posada a to, posada en escena

9:00h a 10h Calfament, posada a to, posada en escena

 

10h a 12:30h

Classes individuals i col·lectives d'instrument

10h a 12:30h

Classes individuals i col·lectives d'instrument

10h a 12:30h

Classes individuals i col·lectives d'instrument

10h a 12:30h

Classes individuals i col·lectives d'instrument

11.00 a 13:00h

Recepció Alberg

12.30 a 13h improvisació i tancament

12.30 a 13h improvisació i tancament

12.30 a 13h improvisació i tancament

12.30 a 13h improvisació i tancament

13h a 17h dinar i descans

13h a 17h dinar i descans

13h a 17h dinar i descans

13h a 17h dinar i descans

13h a 17:30h dinar i deixar Alberg

17h a 19:30h Benvinguda i classes

17h a 19:30h Orquestra

17h a 19:30h Orquestra

17h a 19:30h Orquestra

17:30h a 19:30h Orquestra

19:30h a 22h sopar

19:30h a 22h sopar

19:30h a 22h sopar

19:30h a 22h sopar

 

22h concert

22h concert

22h concert

22h concert

20h Concert clausura
ORQUESTRA SENT-ME SENT-MET

 

 

MATRÍCULA, TERMINIS I PREUS

Termini de matrícula: entre el 26 de febrer i el 25 de juny de 2024

 

PAS 1. Confirmació de plaça i informació

Confirmar plaça en el telèfon 965 592 795

PAS 2. Pagament

El pagament es realitzarà en la plataforma en línia que es facilitarà en el moment de la confirmació de plaça

 

PAS 3. Registre

El registre de la matrícula es realitzarà mitjançant tràmit específic habilitat en la Seu Electrònica de l'Ajuntament de Cocentaina. Per a accedir és necessari l'ús de DNI electrònic, Certificat Digital o Cl@ve (Permanent, Mòbil o Pin) del pare, mare o tutor/a de l'alumne en cas de ser menor d'edat, o del propi alumne/a si disposa d'alguna d'estes acreditacions i és major d'edat.

Registre: https://cocentaina.sedelectronica.es accedint al tràmit: "Sent-me i Sent-met 2024"

En cas necessari es podria realitzar per correu certificat o presencialment en el registre de l'Ajuntament de Cocentaina.

 

 

-Matrícula ROJA. 220 €

Formació instrumental: Alumne actiu d'instrument. Participació en l'orquestra. Entrades concerts.

-MATRÍCULA BLAVA. 110 €

Alumnes oients de totes les especialitats: assistència a les classes com a alumne oient. Entrades concerts.

-Matrícula VERDA. 198 € (reducció del 10%)

Alumnes de formació instrumental empadronats a Cocentaina.

-MATRÍCULA SENT-MET. 75 €

*L'organització del SENT-ME tindrà en compte les matrícules segons l’ordre d'arribada per a determinar el nombre màxim d'alumnes actius per professor.

 

 

ESTADA I MENJARS

L'Ajuntament de Cocentaina, ofereix per a l’alumnat matriculat en el SENT-ME COCENTAINA 2024 la possibilitat de l'allotjament i la manutenció en un alberg, en habitació múltiple, amb banys i dutxes. L'alberg oferirà unes normes de convivència i uns horaris determinats que cal complir. A més, l'Ajuntament ofereix de manera totalment gratuïta als alumnes del SENT-ME l’ús de la piscina municipal i altres instal·lacions esportives al Poliesportiu Municipal situat al costat de l'alberg.

Els alumnes menors d'edat que s'allotgen en l'Alberg, acompanyats per un monitor o monitora, realitzaran obligatòriament els seus desdejunis, dinars i sopars en el menjador de l'alberg. Des del dinar del dilluns 8 fins al dinar del divendres 12 (5 dinars, 4 sopars i 4 desdejunis). El preu d'estos menjars no està inclòs en la matrícula, és de 110 € i s'abonarà a l'arribada a l'alberg el primer dia.

D'altra banda, de reserva directa de l'alumne major d'edat amb l'establiment, l'oferta d'allotjament a Cocentaina es completa amb diferents hotels, cases rurals i altres espais.

En el telèfon de reserves i informació podem atendre qualsevol dubte sobre els temes d'allotjament, manutenció, etc.

 

MONITORS

Els alumnes menors d'edat aniran acompanyats durant el temps que no estiguen a classe per un monitor o monitora: els trasllats des de i fins a l'alberg, dinars, nits, etc.

 

 

 

 

 

 

Compartir: